REDHA ALLAH YANG AKU CARI....

" Lisan adalah daratan , sdgkan hati adalah lautan . Apabila lisan rosak , manusia akan menangisinya... Namun jika hati yg rosak , maka para malaikat yg akan menangis ... ~ Sayyidina Abu Bakar Ash-Shidiq

Mujahadah..

terlanjur singgah . Arghhhhhhhhhh lama sgt x luang masa layan senaman jari2 ni dengan keyboard .. membiarkan jari bergerak ikut suara dari dalam ... 


aku bukan alim ulama yg mengaku hebat di atas pentas ... bukan juga seorg pendakwah yg ingin dipandang mulia sepanjang masa ! aku juga bukan sheikh atau Sultan bertindak sebagai ketua agama ...


Tetapi aku ingin menjadi luar biasa , menjadi diri aku sebenarnya mengikut acuan Al Quran dan Sunnah Ya Rasulullah .. aku perlu bermujahadah ~ !


Allah SWT berfirman :  Ertinya : ‘‘ Dan orang – orang yang bersungguh – sungguh untuk mencari keredhaan kami, benar – benar Kami tunjukkan kepada mereka jalan – jalan Kami ''

Syeikh Imam Al-Ghazali Berkata : ‘‘Mujahadah adalah kunci hidayah, tidak ada kunci untuk memperoleh hidayah selain Mujahadah '' Pengertian MUJAHADAH secara umum adalah berjuang, bersungguh – sungguh, berperang melawan musuh.. musuh di sini , di dalam ini yg tidak pernah lenyap adalah nafsu ini sendiri... Allah Maha Besar ~ !


Sekuat mana pun dugaan yg mendatang .. sehebat mana pun angin dtg melintang dan menghalang .. ini hanya sebagai satu titik peransang utk aku terus berjalan ke hadapan ! 


Aku terbaca .. ayat yg menarik utk aku ingat .. " Benar , memang sukar utk kita mulakan hidup sebagai orang2 baik' selagi mana kita menganggap diri kita sebelum ini sebagai ' budak jahat ' . Sebelum apa2 kita telah menjadikan masa silam sebagai penghalang utama dan kita kecundang di garisan permulaan. Apabila telah dibuang segala kisah silam , ingin kembali menyambung kembali jalan mujahadah ,.. timbul rasa ingin berubah , dari aku yg dulu kepada aku yg kini . Tetapi ingatlah ,.. bukan ingin menjadi orang lain ! TETAPI cuma menyingkap kembali sejarah matlamat kewujudan diri sendiri . Menjadi aku yg sebenarnya .. menjadi aku yg hakiki ... "


Kenapa mesti menjadikan masa silam sebagai penghalang ? kenapa mesti terusan hidup pada umur kita yang sudah kita tinggal kebelakang ... bukankah ini tidak seharusnya berlaku . Umur meningkat dari sehari ke hari , namun pemikiran dan perbuatan masih seperti setahun atau mungkin dua atau tiga tahun kebelakang .... Ini lah gunanya kita diberikan akal yang waras untuk kita berfikir mana yg benar , mana yang salah .... berfikir untuk menuju ke arah kebaikan , memperbaiki kelemahan diri ... . . Wallahualam ,..


Benar .. ada dari setiap perkara kejahatan + kelalaian yg berlaku adalah bukan dari kehendak diri kita sendiri .. namun dikuasai oleh hawa nafsu ... hawa nafsu yg dalam kawalan diri ~ ! kita boleh mengawal , boleh juga menghalang .... Allah Maha Besar ~ !


Tapi sayang , masih ada mereka yang membiarkan diri dikuasai nafsu .. tidak pernah cuba utk muhasabah diri, mereka terlupa akan asal kejadian .. mereka leka ! mereka benar2 leka ... hidup ini mungkin selamanya dan segalanya bagi mereka ! mereka lupa akan kehidupan abadi di sana selamanya ........ 


Mata mereka buta ! hati mereka tiada ..... 


Mengamalkan islam , berpakaian seperti org islam adalah asing dan janggal .. tidak mengikut perkembangan masa ... sayang nya ! mata hati dan mata kasar mereka telah menipu ! dunia ini hanya lah tipu daya ... MasyaAllah ! Allah Maha Besar ~ !


Bangunlah , sedarlah saudara2 aku ...... saudara seagama ! Islam ini indah ... Islam ini Indah bila kita menghayati Islam .. kita kenal akan Islam ,.. kenal akan sejarah diri .... Allah Maha Besar ~ !
~ Islam itu bermula sbg ghuraba sesuatu yg dipandang ganjil. Dan ia akan kembali dipandang ganjil sebagaimana ia bermula. Maka beruntunglah orang2 yg dipandang ganjil..No comments:

Post a Comment